Soorten Hersengolven

Bèta

Het Bèta hersengolfbereik is van 15-40Hz en komt overeen met de actieve volledig bewuste staat van de hersenen, b.v. wanneer mensen actief bezig zijn met hun werk, een discussie hebben, een lezing geven, etc.

Alpha

Het Alpha hersengolf bereik is van 8-13Hz en komt voor wanneer mensen in een ontspannen maar toch volledig bewuste staat van de hersenen verkeren, zoals bij het luisteren naar muziek, mediteren, een wandeling maken, etc. In zowel de Bèta als de Alpha hersengolf staat zijn mensen volledig bewust en hebben meestal complete herinneringen aan de activiteiten die ze uitvoeren.

Theta

Het Theta hersengolfbereik is van 3-7Hz en komt voor wanneer mensen zich in een diepe trance bevinden, zoals bij meditatie, dagdromen, of een lichte slaap hebben. Een typisch voorbeeld zou zijn wanneer iemand over een bekende snelweg rijdt en zich in een diepe ontspannen staat begeeft, waar ze vergeten dat ze aan het rijden zijn. De persoon handelt dan vanuit het onderbewuste deel van de hersenen, dat gevuld is met psychische energieën, die niet beschikbaar zijn voor het bewuste deel.

Delta

Het Delta hersengolfbereik is van 1-2Hz, en komt voor wanneer iemand in diepe slaap verkeert. De persoon gebruikt het onbewuste deel van de hersenen, waarin archetypische beelden zijn vastgelegd. Wanneer deze gestimuleerd worden, verliest iemand het besef wat er om hem heen gebeurt en is er geen herinnering aan de activiteiten die uitgevoerd werden.

Samenwerking linker en rechter hersenhelft

Neurofeedback verbetert of optimaliseert de samenwerking tussen de linker en rechter hersenhelft waardoor je meer rust in het hoofd ervaart en meer overzicht hebt op de wereld. Het bevordert een juiste integratie van verstand en gevoel en dus je sociaal-emotioneel functioneren. Zo kan neurofeedback gedrag-, concentratie -en leerproblemen oplossen. De linker hersenhelft is belangrijk om oorzaak en gevolg te zien, een plan te maken en uit te voeren en dingen op een rijtje zetten. De rechter hersenhelft zorgt voor positieve gevoelens zoals vriendschap, blijheid, liefde en creativiteit.